Fotokronika
Anglický den
V týdnu od 11. do 16.října se většina žáků II. stupně Semikrásky vypravila na jazykový a poznávací pobyt do Anglie. My, co jsme nejeli, jsme si program
udělali po svém. Aktivit bylo hodně a jedna z nich byl "Anglický den".
V rámci projektového vyučování jsme si šesťáci, sedmáci, osmáci a deváťáci vyzkoušeli uvařit typická anglická jídla. Obtěžkáni nakoupenými potravinami jsme se
vypravili do žákovské kuchyňky.
První skupina připravila a servírovala tradiční anglickou snídani - Tradition English breakfeast, složenou z:
- smažené slaniny /bacon/,
- vajíček /eggs/,
- párků /sossages/,
- fazolí v rajčatové omáčce /beans with tomato sauce/,
- ovesné kaše /porridge/,
Přikusovali jsme tousty /toasts/ a připíjeli si jablečným džusem /apple juice/.
Další dvě party pekařů se vrhly na přípravu těst a pečení
slaných sýrových krekrů /crackers/
Ty jsme vytvořili z:
mouky /flour/,
másla /butter/,
sýra - bohužel ne z čedaru /chesse/,
pepře /pepper/,
nastrouhaných ořechů /nuts/,
prášku do pečiva /baking powder/,
soli /salt/,
vody /water/,
a
sladkých čokoládových mufinů /muffins/, z:
mouky /flour/,
cukru /sugar/,
prášku do pečení /baking powder/,
vanilkového cukru /vanil sugar/,
soli /salt/,
vajec /eggs/,
mléka /milk/,
másla /butter/.
Nevadí, že chyběly zapomenuté muffinové košíčky. I v netradičním tvaru byly muffiny výborné, mňam!
Poslední skupina se vrhla do vaření a smažení a všem dopřála ochutnávku typicky anglického jídla: Fish and chips.
Na to jsme potřebovali:
brambory/potatoes/,
bílou rybu - v našem případě tresku /fish/,
vejce /eggs/,
mouku /flour/,
vodu /water/,
worcestrovou omáčku /Worcestershire sauce/,
sůl/salt/,
olej /oil/,
mléko/milk/.
Dobrou chuť!
Vypracovaly: Natálie Němcová, Eva Špinarová a Natálie Jančová